Όσοι παρακολούθησαν την χθεσινή κοινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου της Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, είδαν να αναδεικνύεται ένα θέμα το οποίο αφορά τη θρησκεία αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα ιερά σύμβολα.
Αμφότεροι οι ηγέτες αναφέρθηκαν στο ιδιοκτηριακό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Αγίου και Θεοβάδιστου Όρους του Σινά. Ήταν ένα ζήτημα το οποίο αποτέλεσε διπλωματικό θέμα καθώς το Αιγυπτιακό Δημόσιο προσπάθησε το 2015 να υφαρπάξει την περιουσία της Μονής και συγκεκριμένα να πάρει 71 ακίνητα της Μονής και μάλιστα υπήρχε η επιθυμία να δοθεί ένα από αυτά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία».
Η εφημερίδα αναδεικνύει το θέμα αναφέροντας αρχικά ότι η Μονή της Αγίας Αικατερίνης δεν είχε μέχρι χθες νομική προσωπικότητα όπως το Μετόχι στον Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα.
Αλλά και μετά την εκλογή Σίσι, μάλλον εν αγνοία του Αιγυπτίου Προέδρου όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις του στο Μαξίμου, η γραφειοκρατία του αιγυπτιακού δημοσίου συνέχισε στην ίδια ρότα, εκμεταλλευόμενη την χαλαρότητα των αρχών, διεκδίκησε εγγράφως την απόδοση, την παραχώρηση του συνόλου της περιουσίας της Μονής με αντάλλαγμα ως δώρο να παραμείνουν οι Ορθόδοξοι ως… ενοικιαστέ.
Το παράδοξο είναι ότι σύμφωνη με την πρόταση του αιγυπτιακού δημοσίου ήταν και η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο που κάλεσε τον ηγούμενο της Μονής, Δαμιανό, να υπογράψει στα 93 του την παραχώρηση ιερών και οσίων. Όταν τα πράγματα έλαβαν απρόσμενη τροπή ανέλαβαν δράση ο επικεφαλής του Μετοχίου της Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά στην Αθήνα, πατέρας Πορφύριος, και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής, που ανέλαβαν να εξηγήσουν στην κεντρική Κυβέρνηση τι σημαίνει για την Ορθοδοξία, τον Βυζαντινό Ελληνισμό και τα πνευματικά σύνορά του η Μονή Αγίας Αικατερίνης.
Και το ευτύχημα ήταν ότι στην έκκληση να δοθεί status νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου στο Μετόχι της Μονής στην Αθήνα, προκειμένου να πράξει κάτι ανάλογο και η Αίγυπτος στην Μονή του Σινά, για να έχει ενιαία νομική προσωπικότητα, ανταποκρίθηκαν δύο άνθρωποι: η υπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία στην κρίσιμη σύσκεψη απέρριψε την πρόταση της πρεσβείας αλλά και στελεχών του ΥΠΕΞ να υπογράψει η Μονή την απαράδεκτη συμφωνία. Ο δεύτερος ήταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδευσε σε εφηβική ηλικία τον πατέρα του Κωνσταντίνο στο Σινά.
Χθες, ο κύριος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σίσι για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για «την προστασία της Μονής και της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας». Ο Σίσι αθόρμητος και ειλικρινής απάντησε ότι «όταν ενημερώθηκα για το θέμα θύμωσα, φοβήθηκα, αγχώθηκα να μην επηρεάσει χωρίς λόγο τις σχέσεις μας», υπενθύμισε ότι «η Αίγυπτος έκτισε ξανά 65 Ορθόδοξες Εκκλησίες που κάηκαν στο παρελθόν από εξτρεμιστές» και διακήρυξε τον σεβασμό του στην πολυφωνία. Σημείωσε μάλιστα ότι πάντοτε καλεί τους επισκέπτες «ελάτε να δείτε μία Μεγάλη Αγία. Έχουμε σταθερή στάση απέναντι στην Αγία Αικατερίνη».
Φωτο: AP Photo/ Hiro Komae
Πηγή: newsbomb.gr