«Τα ωραιότερα Έμπρ’ οπίσ’ του Πόντου» από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης
27 Φεβ
0
Σχόλια

«Τα ωραιότερα Έμπρ’ οπίσ’ του Πόντου» από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης

Ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου, στο πλαίσιο του Μουσικού Χειμώνα 2019-2020, προςκαλούν φίλους και μέλη στο Μουσικό Αφιέρωμα, «Τα ωραιότερα Έμπρ’ οπίσ’ του Πόντου – Μουσικά βινύλια από την Κερασούντα έως το Καρς», σήμερα Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, στις 20:30, στο νέο εντευκτήριο του συλλόγου εντός του Πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά (είσοδος απέναντι από το δημαρχείο).

Το Έμπρ’ οπίσ’ είναι ένας ευρύτατα διαδομένος παμποντιακός χορός. Ανήκει στην ίδια κατηγορία χορών με το συρτό, το συρτομπάλο, τον καλαματιανό, χορούς δηλαδή που χορεύει η πλειονότητα των Ελλήνων και τους συναντάμε σχεδόν όπου υπάρχουν Έλληνες. Στον Πόντο οι διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται από περιοχή σε περιοχή είναι αρκετές, και μερικές φορές προσδίδουν στο χορό τελείως διαφορετική χορογραφία, ενώ στις μελωδίες του χορού τραγουδιούνται δεκάδες τραγούδια και δίστιχα. Στα τραγούδια και τις μελωδίες του Έμπρ’ οπίσ’ θα αναφερθούν στην μοναδική αυτή εκδήλωση, ταξιδεύοντας μουσικά σε όλη την επικράτεια του Πόντου.

Ερμηνεύουν: Γιάννης Σταυριανίδης και Μελίνα Χατζηκαμάνου. Συντελεστές: Ομάδα μουσικών και Σχολή Λύρας «Ορφέας» του Συλλόγου. Μουσική επιμέλεια-κείμενα: Γιώργος Πουλαντσακλής.

Προλογίζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.

Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»
27.02.2020 | 20:30
Ελεύθερη
Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, Λ
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.