ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού θα παρουσιάσει τους Μωμόγερους ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου
Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού θα παρουσιάσει τους Μωμόγερους ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου
(Φωτ.: Γιώργος Τατάκης)
10 Ιαν
0
Σχόλια

Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού θα παρουσιάσει τους Μωμόγερους ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου

Ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου θα παρουσιάσει το δρώμενο τον Μωμόγερων την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 στις 18:30, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει το Μουσείο στην ιστοσελίδα του: «Ένας μικρός θίασος μεταμφιεσμένων φουστανελοφόρων, οι “Μωμόγεροι” ή τα “Κοτσαμάνια”, έρχονται με τις περίτεχνες περικεφαλαίες τους, συνοδεία οργάνων, να ζωντανέψουν όψεις του πανάρχαιου εθίμου που μετέφεραν οι πρόγονοί τους από τον ορεινό Πόντο στις νέες τους πατρίδες, στην περιοχή της Κοζάνης.

Όπως όλα τα έθιμα του Δωδεκαημέρου —τα έθιμα δηλαδή που τελούνται ανάμεσα στα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια— τα Κοτσαμάνια συνδυάζουν το ευετηριακό με το σκωπτικό στοιχείο, με σκοπό τη βλάστηση της γης, την ευγονία και κατ’ επέκταση την καλή τύχη που θα συνοδεύσει την έλευση της νέας χρονιάς».

10.01.2019 |18:30
Eλεύθερη
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.