ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Την εκδήλωση: «Έρθεν αρνόπο μ' η Λαμπρή και το Χριστός Ανέστη - Πασχἀλια Ποντιακά Παραλειπόμενα» παρουσιάζουν οι «Ακρίτες» Σταυρούπολης
Την εκδήλωση: «Έρθεν αρνόπο μ’ η Λαμπρή και το Χριστός Ανέστη – Πασχἀλια Ποντιακά Παραλειπόμενα» παρουσιάζουν οι «Ακρίτες» Σταυρούπολης
26 Απρ
0
Σχόλια

Την εκδήλωση: «Έρθεν αρνόπο μ’ η Λαμπρή και το Χριστός Ανέστη – Πασχἀλια Ποντιακά Παραλειπόμενα» παρουσιάζουν οι «Ακρίτες» Σταυρούπολης

Ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και το τμήμα μουσικού εργαστηρίου του Συλλόγου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Mουσικού Xειμώνα 2023-2024, προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: «Έρθεν αρνόπο μ’ η Λαμπρή και το Χριστός Ανέστη – Πασχἀλια Ποντιακά Παραλειπόμενα», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στο Εντευκτήριο του Συλλόγου, στο κτίριο Α εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου του Δήμου Παύλου Μελά στις ώρα 20:00.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει, λόγο, ψαλτοτράγουδα και σχόλια γύρω από την Λαμπρή όπως γίνονταν στον Πόντο, αναφορά στα ήθη και τα έθιμα κατά τη διάρκεια της πορείας προς την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση.

Όπως για ολόκληρη τη Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη στα πέρατα της γης, έτσι και για τον Ποντιακό Ελληνισμό, το Άγιο Πάσχα, αλλά και οι ημέρες της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, ήταν σημείο αναφοράς. Το ισχυρό θρησκευτικό ένστικτο που χαρακτήριζε τους Πόντιους, τους έδωσε κίνητρο να πλάθουν σημαντικά και αξιομνημόνευτα ποιήματα και ψαλτοτράγουδα γύρω από την Λαμπρή.

Η εκδήλωση χωρίζεται σε τρία μέρη, ΛΟΓΟΥ και ΜΟΥΣΙΚΗΣ:

• Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει ομιλία του Δρ, Ιστορίας και Επιστημονικού συνεργάτη της Έδρας ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, Θεοδόσιου Κυριακίδη.

• Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει μουσική και λόγο, ποιήματα μελοποιημένα καθώς και ψαλτοτράγουδα που αναφέρονται στην Μεγάλη εβδομάδα, στην Σταύρωση και Ανάσταση του Ιησού Χριστού, σε αφήγηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Γεωργιάδη.

• Στο Τρίτο μέρος φιλαρμονική μπάντα θα αποδώσει πένθιμα ακούσματα όπως γινόταν στην πόλη των Κοτυώρων, της Κερασούντας και Τραπεζούντας.

Συμμετέχει η 12μελής ομάδα του Μουσικού Εργαστηριού.

Προλογίζει ο δημοσιογράφος, Φόρης Πεταλίδης

Ιδέα-Έρευνα-Υλοποίηση: Γιώργος Πουλαντσακλής.

Οργάνωση: Τμήμα Μουσικού εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».

Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»
26.04.2024 |20:00
Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.