ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Η Καμπάνα του Πόντου» από το Σύλλογο Ποντίων Λάρισας
«Η Καμπάνα του Πόντου» από το Σύλλογο Ποντίων Λάρισας
18 Μάι
0
Σχόλια

«Η Καμπάνα του Πόντου» από το Σύλλογο Ποντίων Λάρισας

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 21:00, στο θέατρο «Κώστας Τσιάνος» ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και τη φιλοξενία του Θεσσαλικού Θεάτρου παρουσιάζει με τη θεατρική της ομάδα την «Καμπάνα του Πόντου».

Πρόκειται για τη δραματοποίηση του επικού ποιήματος του Φίλωνα Κτενίδη που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1950.

Το ποίημα αποτυπώνει την ανθρώπινη αγωνία του ξεριζωμού, η οποία ξεπερνά ακόμη και εκείνον τον προαιώνιο φόβο του ανθρώπου για το θάνατο.

Πρόκειται για ένα «ευλαβικό μνημόσυνο στους νεκρούς που μείνανε σ’ εκείνα τα άγια χώματα, για χαιρετιστήριο μήνυμα στον τόπο που γεννηθήκαμε, για ύμνο στη δόξα και την αθανασία του Πόντου», όπως ο ίδιος ο ποιητής αναφέρει. Το επικό αυτό κείμενο το 2008 μερίμνει της Ι.Μ. Δράμας επενδύθηκε με μουσική από το Θεόφιλο Πουταχίδη. Η αφήγηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και του Κώστα Διαμαντίδη και οι ερμηνείες του Αλέξη Παρχαρίδη και της Πέλας Νικολαΐδου έδωσαν «φωνή» στην «Καμπάνα».

Ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας με πλήρη συναίσθηση ευθύνης προς επιτέλεση του ελαχίστου χρέους, με γνώμονα τις αρχές του αρχαίου δράματος και τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών, περιβάλλει το μελοποιημένο πλέον κείμενο με δράση και εικόνα.

Η πλοκή εκτυλίσσεται σταδιακά καθώς εμφανίζονται στη σκηνή οι «πόλεις», τα «χωριά», οι «εκκλησίες», η «ιστορία» και η «κοινωνία» του Πόντου, ενώ ο «χορός»
αποδίδει τα λυρικά αποσπάσματα του ποιήματος που έχουν να κάνουν τα συναισθήματα.

Οι ηθοποιοί δεν μιλούν, αλλά αφήνουν την αφήγηση να αναδείξει το κείμενο, ουσιαστικά επιδρώντας και λειτουργώντας ως «υπότιτλοι». Οι εικόνες προβάλλονται πάνω στους ηθοποιούς δημιουργώντας το αφαιρετικό σκηνικό που αποδίδει την ιστορική ατμόσφαιρα.

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Αθανασιάδη Ελευθερία, Γεωργιάδου Λουΐζα, Δεσποινιάδου Γνωσία, Δημητρίου Γεωργία, Ιακωβίδου Μαρία, Καλτέκη Μαρία, Κλάμπουρα Άννα, Κυριλλίδου Μαρία, Λαζαρίδου Ευδοξία, Λέρας Αχιλλέας, Λογδανίδου Αναστασία, Μουταφίδου Μαρία, Μπαρέκα Ιωάννα, Μπέλλος Χρήστος, Μπουκουβάλα Αθηνά, Ντάσιου Κατερίνα, Πουρσανίδου Ιωάννα, Σαμαράς Βαγγέλης, Τρανουλίδου Αναστασία, Τσαουσίδου Δήμητρα, Τσιγιάννη Νικολαΐδη Βασιλική, Τσουλτσίδου Βασιλική.

Επιμέλεια Οπτικού Υλικού: Λένα Σαββίδου
Σκηνοθεσία και Ενδυματολογική Επιμέλεια: Αχιλλέας Λέρας

Σύλλογος Ποντίων Λάρισας
18.05.2023 |21:00
Ελεύθερη
Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.