ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τον αείμνηστο Παντελή Βαλιούλη τιμά το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης
Τον αείμνηστο Παντελή Βαλιούλη τιμά το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης
20 Απρ
0
Σχόλια

Τον αείμνηστο Παντελή Βαλιούλη τιμά το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης τιμά τον αείμνηστο δάσκαλο της Ανατολικής Θράκης Παντελή Βαλιούλη. Τον εξαίρετο συγγραφέα με καταγωγή από τον Σκοπό της Ανατολικής Θράκης που με την πένα του περιέγραψε τις φοβερές στιγμές στα Δικαστήρια της Αμασείας που έστησε παράνομα ο Μουσταφά Κεμάλ τον Σεπτέμβριο του 1921, με στόχο την εξολόθρευση δια της αγχόνης όλης της πνευματικής ηγεσίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Παντελής Βαλιούλης υπήρξε και αυτός κατηγορούμενος στα Δικαστήρια της Αμασείας.

Σώθηκε από θαύμα και καταδικάστηκε μόνο σε καταναγκαστικά έργα.

Ερχόμενος στην Ελλάδα το 1924 άρχισε να συγγράφει το εκπληκτικό του βιβλίο με τίτλο «Σελίδες εκ της συμφοράς του Πόντου 1921-1924» που εξέδωσε μετά από χρόνια ο αείμνηστος εκδότης Τάσος Κυριακίδης τον οποίο επίσης τιμούμε για την μοναδική του εκδοτική προσφορά στα πράγματα του Πόντου.

Το βιβλίο αυτό κατέχει μια εξέχουσα θέση στο πλαίσιο των αυτοπτών μαρτύρων των ηρωικών και συνάμα τραγικών στιγμών του Ελληνικού Έθνους καθώς περιγράφει, με εκπληκτική λεπτομέρεια και συγγραφική δεινότητα σπάνια, τις τελευταίες μέρες και ώρες των Εθνομαρτύρων του Πόντου μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Καπετανίδης στα κελιά και στο μονοπάτι προς της αγχόνης αλλά και στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

Ο Παντελής Βαλιούλης διέσωσε για την Αιωνιότητα:

– Την παράλογη ορμή του Νίκου Καπετανίδη ενώπιον του Δικαστή του όταν βροντοφώναξε ότι ζητά την απευθείας ένωση του Πόντου με την Ελλάδα.

-Τις ανείπωτες στιγμές των μελλοθανάτων από τα κελιά προς την αγχόνη ψάλλοντας για την Υπέρμαχο Στρατηγό και τον Εθνικό Ύμνο με μπροστάρη τον Αγιοκαταταχθέντα Πλάτωνα Αϊβαζίδη πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αμασείας.

Ο Παντελής Βαλιούλης αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα ενότητας του Ποντιακού Ελληνισμού με τον Ελληνισμό της Θράκης κατά το πρότυπο του Μακαριστού πρώην Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσάνθου που υπήρξε ηγέτης της Ελληνικής Κοινότητας Τραπεζούντας από την θέση του Μητροπολίτη Τραπεζούντας με καταγωγή την Γρατινή Ροδόπης.

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 18:00, με κεντρικό ομιλητή τον Ευριπίδη Στυλιανίδη βουλευτή Ροδόπης της Ν.Δ., πρώην υπουργό με καταγωγή επίσης εκ μητρός από τον Σκοπό της Ανατολικής Θράκης, το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης με την ευγενική συνεργασία των εκδόσεων Κυριακίδη παρουσιάζει το ιστορικό αυτό πόνημα του Παντελή Βαλιούλη έχοντας καλέσει τους απογόνους του αλλά και τους συμπατριώτες του από τον Νέο Σκοπό Σερρών.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον ταπεινό δάσκαλο που έκανε οικογένεια στην Αμισό και δεν λησμόνησε ποτέ να τιμήσει τον Πόντο με την πένα του περνώντας στο Πάνθεον των αγωνιστών για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27).

Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης
20.04.2024 |18:00
Αίθουσα εκδηλώσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27).
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.