ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κυκλοφορεί ο 'Α Τόμος του Ποντιακού Πολιτισμού με την «Καθημερινή»
Κυκλοφορεί ο ‘Α Τόμος του Ποντιακού Πολιτισμού με την «Καθημερινή»
23 Ιαν
0
Σχόλια

Κυκλοφορεί ο ‘Α Τόμος του Ποντιακού Πολιτισμού με την «Καθημερινή»

Η «Καθημερινή» της Κυριακής, που κυκλοφορεί την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022, φιλοξενεί τον ΄Β Τόμο μιας ακόμη έκδοσης μνήμης αφιερωμένη στον πολιτισμό του ποντιακού Ελληνισμού, όπως διαμορφώθηκε μέσα στα 3.000 χρόνια της ιστορικής του διαδρομής.

Στην έκδοση «Ποντιακός Πολιτισμός: 30 Αιώνες Ιστορίας», πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές και συγγραφείς σκιαγραφούν με τα κείμενά, τα οποία συνοδεύονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, όλες τα πλευρές του ποντιακού πολιτισμού.

Τα πρώτα κείμενα ασχολούνται με την ποντιακή, μια ελληνική διάλεκτο που ομιλείται από τον 8ο αι. π.Χ., με τα ελληνικά σχολεία, από την ίδρυση του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας (1682) έως την καταστροφή, καθώς και με τον ελληνικό Τύπο, ο οποίος αριθμούσε πενήντα αξιόλογες εφημερίδες στον ιστορικό Πόντο και τη Ρωσία!

Στην έκδοση «Ποντιακός Πολιτισμός: 30 Αιώνες Ιστορίας», αφιερώνεται αρκετός χώρος στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του αγροτικού χώρου στον ιστορικό Πόντο κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και στα κτίσματα των πόλεων –οικίες, μέγαρα και δημόσια κτίρια– στα χρόνια της ακμής και της ευημερίας.

Ξεχωριστή σημασία στον Πόντο –και στην έκδοση– έχουν ο μοναχισμός και θρησκευτικές κοιτίδες όπως η εμβληματική Παναγία Σουμελά και οι μονές Βαζελώνος και Περιστερεώτα.

Η επόμενη ενότητα κειμένων αφορά τα δημώδη άσματα, τα οποία αποπνέουν έντονο εθνικό αίσθημα, τους ποντιακούς χορούς, με τη μεγάλη και στενά συνδεδεμένη με τη γεωμορφολογία του

τόπου ποικιλία, και την ποντιακή λύρα, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση και διάδοση της μουσικής των Ποντίων.

Η έκδοση «Ποντιακός Πολιτισμός: 30 Αιώνες Ιστορίας» ολοκληρώνεται με τα κείμενα που αφορούν την παραδοσιακή φορεσιά των Ελλήνων του Πόντου και το θέατρο στον Πόντο.

Κυκλοφορεί την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 με την «Καθημερινή»

Εφημερίδα «Η Καθημερινή» της Κυριακής
Στα περίπτερα
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.