ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Η Καμπάνα του Πόντου» από το Σύλλογο Ποντίων Λάρισας στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»
«Η Καμπάνα του Πόντου» από το Σύλλογο Ποντίων Λάρισας στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»
14 Μάι
0
Σχόλια

«Η Καμπάνα του Πόντου» από το Σύλλογο Ποντίων Λάρισας στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 στις 21:00, στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος» ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και του Θεσσαλικού Θεάτρου παρουσιάζει την παράσταση «Η Καμπάνα του Πόντου».

Πρόκειται για τη δραματοποίηση του επικού ποιήματος του Φίλωνα Κτενίδη που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1950. Το ποίημα αποτυπώνει την ανθρώπινη αγωνία του ξεριζωμού, η οποία ξεπερνά ακόμη και εκείνον τον προαιώνιο φόβο του ανθρώπου για το θάνατο. Πρόκειται για ένα «ευλαβικό μνημόσυνο στους νεκρούς που μείνανε σ’ εκείνα τα άγια χώματα, για χαιρετιστήριο μήνυμα στον τόπο που γεννηθήκαμε, για ύμνο στη δόξα και την αθανασία του Πόντου», όπως ο ίδιος ο ποιητής αναφέρει.

Το επικό αυτό κείμενο το 2008 μερίμνει της Ι.Μ. Δράμας επενδύθηκε με μουσική από το Θεόφιλο Πουταχίδη. Η αφήγηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και του Κώστα Διαμαντίδη και οι ερμηνείες του Αλέξη Παρχαρίδη και της Πέλας Νικολαΐδου έδωσαν «φωνή» στην «Καμπάνα».

Ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας με έτος ίδρυσης το 1970 και πλήρη συναίσθηση ευθύνης προς επιτέλεση του ελαχίστου χρέους προς τους αδικοχαμένους προγόνους μας, με γνώμονα τις αρχές του αρχαίου δράματος και τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών, περιβάλλει το μελοποιημένο πλέον κείμενο με δράση και εικόνα.

Η πλοκή εκτυλίσσεται σταδιακά καθώς εμφανίζονται στη σκηνή οι «πόλεις», τα «χωριά», οι «εκκλησίες», η «ιστορία» και η «κοινωνία» του Πόντου, ενώ ο «χορός» αποδίδει τα λυρικά αποσπάσματα του ποιήματος που έχουν να κάνουν τα συναισθήματα.

Οι ηθοποιοί δεν μιλούν, αλλά αφήνουν την αφήγηση να αναδείξει το κείμενο, ουσιαστικά επιδρώντας και λειτουργώντας ως «υπότιτλοι». Οι εικόνες προβάλλονται πάνω στους ηθοποιούς δημιουργώντας το αφαιρετικό σκηνικό που αποδίδει την ιστορική ατμόσφαιρα.

Επιμέλεια Οπτικού Υλικού : Λένα Σαββίδου

Σκηνοθεσία και Ενδυματολογική Επιμέλεια: Αχιλλέας Λέρας

Σύλλογος Ποντίων Λάρισας
14.05.2024 |21:00
Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.