ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αθήνα: Το μεγάλο συλλαλητήριο-δημοψήφισμα των Ελλήνων που έδωσε την απάντησή του στη διεθνή κοινότητα — «Η Μακεδονία είναι ελληνική» — Δείτε το μέσα από 50+5 φωτογραφίες του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr
Αθήνα: Το μεγάλο συλλαλητήριο-δημοψήφισμα των Ελλήνων που έδωσε την απάντησή του στη διεθνή κοινότητα — «Η Μακεδονία είναι ελληνική» — Δείτε το μέσα από 50+5 φωτογραφίες του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
21 Ιαν
0
Σχόλια

Αθήνα: Το μεγάλο συλλαλητήριο-δημοψήφισμα των Ελλήνων που έδωσε την απάντησή του στη διεθνή κοινότητα — «Η Μακεδονία είναι ελληνική» — Δείτε το μέσα από 50+5 φωτογραφίες του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr

Ήταν όλοι εκεί, χθες το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος. Από τον Πόντιο γεωγράφο της αρχαιότητας Στράβωνα, που φώναξε πάλι «Έστιν μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία», μέχρι το Λεωνίδα και τους 300 που κραύγασαν «Μολών λαβέ», τον Παύλο Μελά με τους Μακεδονομάχους, τον ήρωα Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνο Κατφίφα με τη σημαία του, και κυρίως το μέγα στρατηλάτη όλων των εποχών, Αλέξανδρο, που με τον Βουκεφάλα, το άλογό του, άφησαν τα ίχνη τους στους σύγχρονους δρόμους της Αθήνας.

Μικροί και μεγάλοι άνθρωποι, με χαμόγελα και με μια φλόγα ελπίδας στα μάτια τους, κρατώντας σημαίες, λάβαρα και πλακάτ, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και με διαφορετικά πολιτικά πιστεύω, κατέκλυσαν από νωρίς την πλατεία και τους γύρω δρόμους της. Συναντήθηκαν για δεύτερη φορά στην Αθήνα, ειρηνικά, με σκοπό να διατρανώσουν των αγώνα τους για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, μα κυρίως να περάσουν το δικό τους δημοψήφισμα στην κυβέρνηση, που ήταν ηχηρό: «Λέμε “ΟΧΙ” στη Συμφωνία των Πρεσπών» — «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Δεν χρειάζεται να γίνει δημοψήφισμα, η απάντηση δόθηκε στην κυβέρνηση

Λίγο μετά από τις δύο το μεσημέρι, από τα χείλη του ερμηνευτή Πέτρου Γαϊτάνου έβγαιναν οι πρώτοι στίχοι από τον Εθνικό Ύμνο των Ελλήνων: «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη, των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά». Η λαοθάλασσα τον συνόδευσε ψάλλοντάς τον κι αυτή υψώνοντας παράλληλα τις σημαίες και τα λάβαρα.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες.

Ανάμεσα από τους ομιλητές —κεντρικός ήταν ο πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής Ένωσης και πρώην γερουσιαστής Κρίς Σπύρου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος της κοινότητας του Αγίου Όρους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η ερμηνεύτρια Αφροδίτη Μάνου, ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος, ο στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης— ακούγονταν διάφορα συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και κατά του Συμφώνου των Πρεσπών και της κυβέρνησης.

Δείτε τη ζωντανή σύνδεση που έκανε το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr εδώ. Στις 2:00′:00″ βλέπετε την αντίδραση του κόσμου από την ισχυρή ρίψη χημικών.

Λίγη ώρα ύστερα δεν άργησαν να φτάσουν στην εξέδρα οι ήχοι από τις μολότοφ και τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που έπεφταν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η εντολή, όπως έβγαιναν από τα χείλη των παρουσιαστών, ήταν να διαλυθεί η πορεία με εντολή της κυβέρνησης. Μια εικόνα που δεν της άρεσε. Δεν διαψεύστηκαν τα λόγια τους, καθώς λίγα λεπτά ύστερα, οι πρώτες οσμές από τα δακρυγόνα έφτασαν, επίσης, μπροστά από την εξέδρα, προκαλώντας δυσφορία στον κόσμο. Οι ειδικές ομάδες περιφρούρησης και πρώτων βοηθειών παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε όποιους τις χρειάστηκαν — ανάμεσά τους κι ένα δίχρονο κοριτσάκι. Τα πρώτα ασθενοφόρα έκαναν την εμφάνισή τους για περιστατικά λιποθυμιών και τραυματισμών.

Στο μεταξύ ο καιρός έγινε για λίγο βροχερός, δίχως όμως να απομακρυνθεί κανείς από τη θέση του. Όπως ακριβώς έκαναν οι Μακεδονομάχοι, πολεμούσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Κι ενώ ο κόσμος είχε αρχίσει να διαλύεται, καθώς τα δακρυγόνα και τα χημικά των ΜΑΤ έπεφταν περισσότερο από τη βροχή, αυτός επέστρεψε πάλι στη θέση του. Όμως το κακό ήδη είχε συμβεί. Τα επεισόδια, τα οποία ξεκίνησαν μπροστά από τη Βουλή από ομάδες ακροδεξιών οργανώσεων και του συστήματος, επεκτάθηκαν και στα γύρω σημεία, με αποτέλεσμα ο κόσμος να διαλυθεί και ο χώρος έγινε ένα τεράστιο πεδίο μάχης.

Η επιχείρηση εκκαθάρισης του συλλαλητηρίου από την ΕΛΑΣ, δείτε εδώ.

Λίγο μετά από τις επτά, δειλά δειλά, η ζωή στην πρωτεύουσα επανήλθε στους κανονικούς της ρυθμούς.

Είθε αυτές οι εικόνες να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και φώτισης για τους πολιτικούς, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν αρνητικά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δείτε το ιστορικό του συλλαλητηρίου, μέσα από 51 φωτογραφίες του Βασίλη Καρυοφυλλίδη, ο οποίος υπογράφει και το άρθρο.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.