ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ετοιμάζονται για μπλόκα τον Ιανουάριο οι αγρότες!
Ετοιμάζονται για μπλόκα τον Ιανουάριο οι αγρότες!
19 Δεκ
0
Σχόλια

Ετοιμάζονται για μπλόκα τον Ιανουάριο οι αγρότες!

Το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν, όπως όλα δείχνουν, οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με όσα κάνει γνωστά ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ήδη σε κάποιες περιοχές έχουν ξεκινήσει τα προεόρτια (Τύρναβος, Καρδίτσα, Αγιά), χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει αποφασιστεί η τελική μορφή του αγώνα. Εως και τις 21 Ιανουαρίου πάντως -όπως μας εξηγεί ο Λαρισαίος αγροτοσυνδικαλιστής- θα πραγματοποιηθούν αρκετές συνελεύσεις προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Μια τέτοια συνέλευση -της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων- πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου στη Λάρισα, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αγροτών από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, οι αγρότες δεν αποκλείουν καμία μορφή αγώνα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού εθνικών οδών. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων του κλάδου είναι να υπάρξει φορολογία για κάθε πραγματικό εισόδημα, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων. Παράλληλα, οι αγρότες διεκδικούν την κατάργηση του νόμου που αφορά το Ασφαλιστικό των αγροτών και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Οσον αφορά την υπόθεση του ΕΛΓΑ, ο κ. Μπούτας τόνισε πως αυτό που διεκδικούν οι αγρότες οι οποίοι συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων είναι «να γίνει κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει το 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής». Επιπλέον, οι αγρότες ζητούν να υπάρχουν κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Διεκδικούν επίσης την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, να μην υπάρξει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ήδη στον Τύρναβο και στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκαν ήδη αγροτικά συλλαλητήρια με τρακτέρ, το ίδιο θα γίνει σήμερα στην Αγιά Λάρισας, ενώ ακολουθούν τα Φάρσαλα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.