ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ημαθία: Οι εκδηλώσεις μνήμης του νομού και τα αποκαλυπτήρια μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Επισκοπή Νάουσας (φωτο, βίντεο)
Ημαθία: Οι εκδηλώσεις μνήμης του νομού και τα αποκαλυπτήρια μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Επισκοπή Νάουσας (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας)
03 Ιούν
0
Σχόλια

Ημαθία: Οι εκδηλώσεις μνήμης του νομού και τα αποκαλυπτήρια μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Επισκοπή Νάουσας (φωτο, βίντεο)

Με φόντο τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου Γενοκτονίας στην Επισκοπή Νάουσας, έγιναν οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης για τα 353.000 θύματα της ποντιακής τραγωδίας σε επίπεδο νομού (Ημαθίας) την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, σε συνεργασία της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής Νάουσας και της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Αρχικά τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτη Αντώνιου Κορέστη και στη συνέχεια μνημόσυνο για τις 353.000 αθώες ψυχές, θύματα του ποντιακού ελληνισμού από την τουρκική θηριωδία. Ακολούθησε ομιλία από τον υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Δημητριάδη, για τα τραγικά γεγονότα που υπέστησε ο ποντιακός ελληνισμός.

Στη συνέχεια η εκδήλωση μεταφέρθηκε με πορεία προς το μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Εκεί, ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής Νάουσας, Θεόφιλο Παπαδόπουλο, ομιλία από τον αντιπεριφερειάρχη νομού Ημαθίας Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη και ομιλία από το Δήμαρχο Ηρωικής Πόλης Νάουσας Νικόλαο Κουτσογιάννη.


(Βίντεο: emvolos.gr)

Έπειτα, αφού έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου από τον δήμαρχο της πόλης και από τον πρόεδρο της Λέσχης, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα και κατάθεση στεφάνων από πολιτειακούς, στρατιωτικούς, δημοτικούς και πολιτιστικούς φορείς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης νομού Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό, ο Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας Νικόλαος Κουτσογιάννης για τη συνεισφορά του στη δημιουργία έργου με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και ο γλύπτης Γεώργιος Κικώτης για την αφοσιωμένη και λεπτομερή εργασία ενός δημιουργήματος υψίστης σημασίας για το δικαίωμα στη μνήμη των 353.000 ψυχών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από άγημα της Β΄ΜΚΔ, αφού τηρήθηκε πρώτα ενός λεπτού σιγή. Ακολούθησε δεξίωση με ποντιακά εδέσματα.

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι βουλευτές νομού Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Ουρσουζίδης και Χρήστος Αντωνίου, ο επιτελάρχης Ι ΜΠ, συνταγματάρχης (ΠΖ) Γεώργιος Μαρίνης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νάουσας, αστυνόμος Α΄ Δημήτριος Κουτσιούμπας, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αντώνιος Καγκελίδης, πολιτιστικοί φορείς και πλήθος κόσμου.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου όπως το εξέδωσε η Λέσχη εδώ.

Φωτογραφίες: Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.