ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Γεμάτη συγκίνηση η εκδήλωση μνήμης της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Γεμάτη συγκίνηση η εκδήλωση μνήμης της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας για τη Γενοκτονία των Ποντίων
(Φωτο: Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας)
27 Μάι
0
Σχόλια

Γεμάτη συγκίνηση η εκδήλωση μνήμης της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η συγκίνηση και η υπερηφάνεια ήταν τα συναισθήματα που πρωταγωνίστησαν στις ψυχές των ανθρώπων που παρευρέθηκαν στην 104η Επέτειο Τιμής και Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσε η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Καβάλας και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με την υποστήριξη του “Σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης” την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Καπετανίδη απογόνου του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη
” Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη “.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας Μιχάλης Τσουλφίδης αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων Ποντιακών και Πολιτιστικών Σωματείων και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ζήτησε τήρηση ενός λεπτού σιγή στην Μνήμη των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας που εξοντώθηκαν από το Κεμαλικό καθεστώς.

Τις ευλογίες του μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φ. Ν. Θ κ.κ. Στέφανος.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Δημάρχου Καβάλας η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, Κατερίνα Μαρκάκη.

Η κεντρική ομιλήτρια του βιβλίου, Χρύσα Μαυρίδου Εκπαιδευτικός Στελεχών στις επιστήμες αγωγής και ο συγγραφέας Κώστας Καπετανίδης παρουσίασαν με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο, τις καταγραφές των σημαντικότερων γεγονότων 1918-1921 και το μεγαλείο του πολιτισμού που είχαν αναπτύξει οι πρόγονοι μας στα παράλια του Ευξείνου Πόντου την εποχή εκείνη.

Αποσπάσματα του βιβλίου διαβάστηκαν από τη Μαρία Δεληκωνσταντίνου Σκηνοθέτη – Ηθοποιό και τον Χαράλαμπο Ηλιάδη Εκπρόσωπο Προσκόπων Καβάλας αναδεικνύοντας τη ζωή και το δημοσιογραφικό έργο της εμβληματικής προσωπικότητας της Ποντιακής Γενοκτονίας Νίκου Καπετανίδη.

Η χορωδία της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας με Χοράρχη την Παρθένα Καζαντζίδου πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση με την συνοδεία της λύρας του Τάσου Τσακλίδη ερμηνεύοντας : “Πάντα θυμούμαι και πονώ” – “Του ήλ το Κάστρο” υπενθυμίζοντας ότι συνεχίζουμε να διατηρούμε την ένδοξη Ιστορία του Πόντου, με την ελπίδα να μείνει αείρειτη εις τους αιώνες των αιώνων.

Θεματοφύλακες της Ιστορίας και των παραδόσεων του Ποντιακού Ελληνισμού με ιερό χρέος ψυχής οι χορευτές της Λέσχης Ποντίων απέδωσαν τον Πυρρίχιο χορό Σέρα προκαλώντας δέος, συγκίνηση και ψυχική ανάταση αποσπώντας επάξια το θερμό χειροκρότημα του κοινού!!
Μουσικοί συντελεστές :
Αντώνης Σιδηρόπουλος : Λύρα
Τάσος Κεκρίδης : Νταούλι

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 και πρόεδρος του Σωματείου Δράσης Νίκου Καπετανίδη Γιώργος Γεωργιάδης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.