ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Πάρθεν η Ρωμανία» τραγουδάει ο 9χρονος Θωμάς Χαραβόπουλος (βίντεο)
«Πάρθεν η Ρωμανία» τραγουδάει ο 9χρονος Θωμάς Χαραβόπουλος (βίντεο)
15 Μάι
0
Σχόλια

«Πάρθεν η Ρωμανία» τραγουδάει ο 9χρονος Θωμάς Χαραβόπουλος (βίντεο)

Τον θρήνο της άλωσης της Τραπεζούντας —«Πάρθεν η Ρωμανία»— τραγουδάει ο 9χρονος Θωμάς Χαραβόπουλος, αποκλειστικά για τους αναγνώστες του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr, παρέα με τον δάσκαλό του Γιάννη Γκόσιο στο πιάνο —καθότι είναι μαθητής της Πρότυπης Ακαδημίας Εκμάθησης Ποντιακού Τραγουδιού «Χρύσανθος»—, αποτίοντας έτσι με τον δικό του τρόπο τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Όπως μας λέει ο καλλιτέχνης και εμπνευστής της Ακαδημίας, Γιάννης Γκόσιος, αυτές τις μέρες η θεματολογία των τραγουδιών που διδάσκει εστιάζεται κυρίως στην νοσταλγία των αλησμόνητων τόπων αλλά και στα όσα δεινά υπέστησαν οι Πόντιοι. «Αποτελεί υποχρέωση μας από αυτές τις ηλικίες και μέσα από τα τραγούδια του λαού μας να μαθαίνουν την ιστορία μας από μικρή ηλικία», αναφέρει στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr.

Ο μικρός μαθητής από γεννησιμιού του είναι γαλουχημένος με ποντιακά ακούσματα, καθότι όλοι οι άνδρες της οικογένειας ασχολήθηκαν με τη λύρα ερασιτεχνικά. Σε ηλικία πέντε ετών ξεκίνησε να μαθαίνει ποντιακούς χορούς στην Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων. Ένα χρόνο ύστερα ήρθε σε επαφή με την ποντιακή λύρα και άρχισε τα πρώτα του μουσικά βήματα με τον λυράρη Θεόδωρο Κοτίδη. Από το 2017 μαθαίνει ορθοφωνία στην Ακαδημία «Χρύσανθος».

Η καταγωγή του προπάππου του, Κωνσταντίνου Χαραβόπουλου, είναι από την Τραπεζούντα και συγκεκριμένα από χωριό Χατς της περιοχής Χάραβας.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.