ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στη Σπάρτη «ταξίδεψε» η «Τραπεζούντα» Φυλής
Στη Σπάρτη «ταξίδεψε» η «Τραπεζούντα» Φυλής
(Φωτ.: Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα»)
22 Ιούλ
0
Σχόλια

Στη Σπάρτη «ταξίδεψε» η «Τραπεζούντα» Φυλής

Στην Σπάρτη έδωσε μια από τις τελευταίες του παραστάσεις για τη θερινή περίοδο, ο Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα», την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022. Ο Σύλλογος ταξίδεψε στην Σπάρτη και συγκεκριμένα στην περιοχή Κοκκινοράχη, προκειμένου να λάβει μέρος στο 6ο Μουσικοχορευτικό Οδοιπορικό με θέμα «Οι ρίζες των Ελλήνων», που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινόραχης «Πάρνων» σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης.

Εκτός από την Τραπεζούντα Φυλής συμμετείχε το Χορευτικό τμήμα του Ομίλου Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών «Η Πυρρίχη» και το Σωματείο Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών Ερευνών η «Ελληνική Παράδοση».

Ο Σύλλογος των Άνω Λιοσίων παρουσίασε μια σειρά από χορούς, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα και μεταφέροντας τον ποντιακό παλμό.

Στο χώρο υπήρχε και περίπτερο όπου ο εκάστοτε Σύλλογος μπορούσε να παρουσιάσει την παράδοση του μέσω τόσο των φορεσιών (ντύθηκαν δύο κούκλες, μια αντρική και μια γυναικεία), όσο και διαφόρων παραδοσιακών οργάνων.

Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε και ανταλλαγή αναμνηστικών, πάντα σε παραδοσιακό πλαίσιο.

Οι χοροί του παρουσιάστηκαν ήταν οι ακόλουθοι: Ενότητα Τικ, Σαρίκουζ Πάφρας/ Λανγκεφτό, Λέτσι/Λετσίνα, Τέρς/ Τριγώνα Τραπεζούντας/ Τριγώνα Ματσούκας, Τάμσαρα, Σερανίτσα, Σέρρα και Κότσαρι.

Τους χορευτές συνόδευσαν στη λύρα και στο τραγούδι ο Γιώργος Κουλαξουζίδης, στο νταούλι ο Φίλιππος Παρχαρίδης και στο αγγείο ο Παντελής Νικολαΐδης. Υπεύθυνη χοροδιδασκαλίας είναι η Σοφία Δαμιανίδου-Σαββουλίδου.

Κείμενο: Σουζάννα Καλτουρουμίδου

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.