ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ανατίναξαν το μνημείο του Θύμιου Λιώλη στην Αλβανία — Διαμαρτυρία από το ελληνικό ΥΠΕΞ
Ανατίναξαν το μνημείο του Θύμιου Λιώλη στην Αλβανία — Διαμαρτυρία από το ελληνικό ΥΠΕΞ
(Φωτ.: himara.gr)
24 Ιούλ
0
Σχόλια

Ανατίναξαν το μνημείο του Θύμιου Λιώλη στην Αλβανία — Διαμαρτυρία από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Χτες τα ξημερώματα άγνωστοι ανατίναξαν το μνημείο του ομογενή αγωνιστή Θύμιου Λιώλη, στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Κρανιά του δήμου Φοινικαίων, κοντά στους Αγίους Σαράντα. Το μνημείο υπέστη σοβαρές ζημιές ενώ από την ισχυρή έκρηξη έσπασαν τα τζάμια και στα γύρω κτίρια.Αφού έσπασαν τη μαρμάρινη πλάκα, με βαριοπούλα άρχισαν να χτυπούν την μεγάλη πέτρα και έπειτα τοποθέτησαν δυναμίτιδα ώστε να βεβαιωθούν ότι θα καταστραφεί ολοσχερώς το μνημείο. Ο θόρυβος ξύπνησε τους κατοίκους και οι δράστες αμέσως τράπηκαν σε φυγή.

Είναι η δεύτερη φορά, που το ίδιο μνημείο γίνεται στόχος αγνώστων, καθώς είχε δεχθεί επίθεση τον Δεκέμβρη 2018.

Αποτροπιασμό και ανησυχία εκφράζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) αναφορικά με την ανατίναξη. Το ΥΠΕΞ, το οποίο καταδικάζει έντονα την ενέργεια, διαμηνύει επίσης τη σταθερή θέση του ότι «προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εν τέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στην δικαιοσύνη» υπογραμμίζοντας ότι αναμένει «τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας». Τέλος επισημαίνει ότι «το υπουργείο εξωτερικών και η ελληνική πρεσβεία, καθώς και οι προξενικές μας αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση».

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ) «Ομόνοια» για το συμβάν
«Ξημερώματα σήμερα στο κεφαλοχώρι του Βούρκου, την Κρανιά και ακριβώς στο κέντρο της κοινότητας, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού και του σχολείου, σημειώθηκε οργανωμένο τρομοκρατικό κτύπημα με χρήση ικανής ποσότητας εκρηκτικών υλών. Αφορμή ήταν η κατ εξακολούθηση καταστροφή του μνημείου που με πρωτοβουλία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, των κατοίκων του χωριού και την έγκριση των τοπικών αρχών είχε προ ετών δημιουργηθεί τιμώντας τη μνήμη του αγωνιστή της ΕΕΜ, Θύμιου Λιώλη. Το μνημείο καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά πέραν τούτου η οργανωμένη ομάδα που έδρασε θέλησε να στείλει και το μήνυμα ότι δεν αρκείται μόνο με βαριοπούλες και λοστούς. Δρα με τις μεθόδους της τρομοκρατίας!

Από πλευράς μας ως τέτοια ενέργεια την καταγγέλλουμε και καλούμε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να την αντιμετωπίσουν με την δέουσα πρακτική της οργανωμένης τρομοκρατικής οργάνωσης που εμπνέεται από εθνικιστικό μίσος και ακολουθεί τις μεθόδους της ισλαμικής τρομοκρατίας. Εξ άλλου η ολιγωρία των αστυνομικών αρχών να εντοπίσουν και οδηγήσουν στο εδώλιο αυτούς που προ μηνών διενέργησαν βεβήλωση του μνημείου και της Ελληνικής σημαίας την καθιστά υπεύθυνη. Δεν είναι εξ άλλου τυχαίο ότι μαζί με άλλα περιστατικά που αφορούν σε πληθώρα διαρρήξεων σε κατοικίες μελών της ΕΕΜ όλα συμβαίνουν στο πλαίσιο γενικότερης εσωτερικής αστάθειας στην Αλβανία και την περίοδο που οι εν Ελλάδι διαμένοντες βορειοηπειρώτες έρχονται στα χωριά και τις περιοχές τους.

Από πλευράς μας ως ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» ήδη έχουμε προσανατολιστεί στην απόφαση ώστε ομογενείς αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες εκπονήσουν τα σχετικά σχέδια και τη διενέργεια εράνου μεταξύ των μελών μας για ανέγερση νέου κατάλληλου μνημείου για τον Θύμιο Λιώλη αλλά και την ιστορία των αγώνων μας για την διαιώνιση της παρουσίας του Ελληνισμού στα πάτρια εδάφη.

με πληροφορίες από in.gr και himara.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.