Με βαθιά συγκίνηση και υπερηφάνεια, ο Ποντιακός Σύλλογος Ξάνθης «Τραντέλλενες» ολοκλήρωσε για ακόμη μια χρονιά την αποστολή του, υψώνοντας τη σημαία της Γενοκτονίας των Ποντίων στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας – τον Μύτικα, στον θρυλικό Όλυμπο.
Τα παλικάρια του συλλόγου, τιμώντας τις ρίζες και τη μνήμη των προγόνων τους, ανέβηκαν στα 2.918 μέτρα με έναν ιερό σκοπό: να μην ξεχαστεί ποτέ η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και να συνεχιστεί η ιστορική και συλλογική μας μνήμη.
Η ενέργεια αυτή, πέρα από τον συμβολισμό της, αποτελεί και μια πράξη ψυχικής αντοχής, τιμής και αφοσίωσης, αποδεικνύοντας πως η αγάπη για την πατρίδα και την ιστορία δεν γνωρίζει ούτε υψόμετρο ούτε εμπόδια.
Μήνυμα αντίστασης στη λήθη
Σε μια εποχή που η Ιστορία συχνά παραποιείται ή αποσιωπάται, τέτοιες πρωτοβουλίες φωτίζουν ξανά τις σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος και μετατρέπουν τη σιωπή σε κραυγή μνήμης και δικαιοσύνης. Η σημαία στον Μύτικα δεν είναι απλώς ένα πανί στον άνεμο· είναι μια ζωντανή υπενθύμιση της Γενοκτονίας των Ποντίων, της προσφυγιάς, του πόνου και της αξιοπρέπειας ενός λαού που δεν ξεχνά.
Ο Σύλλογος Τραντέλλενες Ξάνθης, με τη σταθερή του παρουσία και δράση, συνεχίζει να εμπνέει τις νεότερες γενιές και να κρατά άσβεστη τη φλόγα του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ένα μεγάλο Μπράβο
Μπράβο στα παλικάρια των Τραντέλλενων – στους νέους αυτούς που απέδειξαν ότι η μνήμη μπορεί να γίνεται πράξη, και η τιμή, ύψος. Ο Μύτικας, η κορυφή των θεών, έγινε για άλλη μια φορά τόπος Ποντιακής μνήμης. Και κάθε βήμα στην ανηφόρα, κάθε ανάσα στον λεπτό αέρα του Ολύμπου, ήταν και μια προσευχή.
Η Ιστορία γράφεται ξανά – όχι με μελάνι, αλλά με ιδρώτα, πίστη και καρδιά.
Ρεπορτάζ: Στελίνα Γκοτζαμάνη/News Greece