ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης ξεναγήθηκαν στον ποντιακό σύλλογο «Μανουήλ Κομνηνό»
Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης ξεναγήθηκαν στον ποντιακό σύλλογο «Μανουήλ Κομνηνό»
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»)
14 Μαρ
0
Σχόλια

Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης ξεναγήθηκαν στον ποντιακό σύλλογο «Μανουήλ Κομνηνό»

Περίπου 40 μαθητές των δύο τμημάτων της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης επισκέφθηκαν την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου το Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός» με σκοπό να ενημερωθούν να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό που άνθισε στα νότια παράλια του Ευξείνου Πόντου.

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στον 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα τον ποντιακό ελληνισμό.

Κατά τη δίωρη επίσκεψή τους, η οποία έγινε στο πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν, είχαν την ευκαιρία αρχικά να παρακολουθήσουν ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με την προβολή του οποίου διαπίστωσαν την αδιάλειπτη ελληνική παρουσία στα παράλια του Εύξεινου Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με την ιστορικό και μέλος του Συλλόγου, Αναστασία Δανιηλίδου, η οποία είχε αναλάβει και την οργάνωση της επίσκεψης. Έχοντας προετοιμάσει κατάλληλες ερωτήσεις και κρατώντας σημειωματάρια και μολύβια, οι μικροί ερευνητές υπέβαλαν δεκάδες ερωτήσεις που αναφέρονταν στη γεωγραφία, την ιστορία, τη διάλεκτο, την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα ήθη και έθιμα.

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»)

Εν συνεχεία, ξεναγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας που είχε στηθεί στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου, η οποία περιελάμβανε φωτογραφικό υλικό από τον ιστορικό Πόντο, αναφορικά με τα σχολεία, τα μοναστήρια, την ενδυμασία και τον καθημερινό τρόπο ζωής αλλά και ζωντανές μαρτυρίες επιζώντων από τη γενοκτονία, τον βίαιο ξεριζωμό και την εγκατάσταση στις νέες πατρίδες.

Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί τους, Ειρήνη Χατζηλάρη και Παναγιώτης Κακαδιάρης

Λίγο πριν αποχωρήσουν μαθητές και δάσκαλοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα παραδοσιακά ωτία που ετοίμασε με αγάπη ειδικά για αυτούς η Χρύσα Κουρουτζίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης διακρίθηκε στον ίδιο διαγωνισμό με πρωτιές και βραβεύθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο την προηγούμενη σχολική χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.