ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μουσακάς: Ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο
ΣΥΝΤΑΓΕΣ |Παραδοσιακές ελληνικές
(Φωτ.: tastycooking.gr)
0
Σχόλια

Μουσακάς: Ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο

Ο μουσακάς είναι ένα πιάτο με βάση τον κιμά, τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Συναντάται, πέρα από την Ελλάδα, σε διάφορες μορφές στα Βαλκάνια, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ευρώπης και την Τουρκία.

ΥΛΙΚΑ

(Για τη βάση)
3-4 μελιτζάνες
3-4 πατάτες
λάδι για τηγάνισμα

(Για τον κιμά)
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα ντοματάκια
2 κ. σ. ντοματοπελτέ
1 κ. γλ. ζάχαρη
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα ή 1 στικ κανέλας
¼ της κούπας ελαιόλαδο

(Για τη μπεσαμέλ)
900 ml γάλα (3 και ¾ της κούπας)
120 γρ. βούτυρο
120 γρ. βούτυρο
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κρόκους αυγών
100 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Αφού αλατίσουμε, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε και αυτές σε ροδέλες.

Έπειτα, ξεπλένουμε τις μελιτζάνες με μπόλικο νερο και τις στίβουμε με τα χέρια μας ώστε να φύγουν τα πολλά νερά. Τις στεγνώνουμε με λίγο χαρτί και τις τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμες τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί . Στη συνέχεια τηγανίζουμε, σε, επίσης, άφθονο λάδι τις πατάτες και τις αφήνουμε και αυτές σε απορροφητικό χαρτί.

Επόμενο βήμα είναι να ετοιμάσουμε τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα βάζουμε το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και τον κιμά, σπαζοντάς τον με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρετε καλά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Έπειτα προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο, το φύλλο δάφνης και την αλατοπιπερώστε. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα ζουμιά του. (Αφού έχει μαγειρευτεί ο κιμάς, αφαιρούμε τη δάφνη, το γαρύφαλλο και την κανέλα).

Το επόμενο βήμα είναι να ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να δημιουργηθεί μια πάστα. Έπειτα βάζουμε το γάλα λίγο λίγο και σε σταθερή ροή, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους, το αλάτι, το πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Εν συνεχεία, βουτυρώνουμε το ταψί και βάζουμε στον πάτο μια στρώση από πατάτες, στριμωχτά, ώστε να μη μείνουν κενά. Από πάνω βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα τριμμένη. Αδειάζουμε τον κιμά από πάνω και ισιώνουμε προκειμένου να πάει παντού. Μετά, ρίχνουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά περίπου, εώς ότου σχηματίστει ροδοκόκκινη κρούστα. Πριν κόψουμε τον μουσακά σε κομμάτια, τον αφήνουμε να κρυώσει, ώστε να μην διαλυθεί όταν τον τοποθετήσουμε στο πιάτο και το σερβίρουμε.

 

ΑΛΛΕΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.